Botezul și eticheta

Postat de în: Diverse

6 May 2014

baptism

Botezul este o ceremonie prin care noul născut este introdus în comunitatea creștină, prin care este absolvit de păcatul original. Ca și nunta, botezul se face conform preferințelor părinților și nașilor. Reflectă personalitatea, stilul – protocolar sau nu – și bugetul acestora.

Față de copilul botezat, nașii nu au niciun drept juridic, dar au obligații morale și educative. Alegerea nașilor trebuie să fie bine cântărită, la fel ca și responsabilitatea acceptării rolului. La ortodocși, conform tradiției, nașii oferă finei prima pereche de cercei, o brățară sau un lănțișor cu pandantiv.

Băiatului nu i se oferă bijuterii, doar trusoul de botez care conține, ca și în cazul fetelor: lumânarea, pânză albă, fașă, sticluța cu mir, undelemn (pe care îl sfințește preotul și îl dă părinților), vin, prosop și săpun, hăinuțe noi. Se obișnuiește ca nașii să prindă cruciulițe în pieptul invitaților și să ofere finei/finului o icoană cu sfântul al cărui nume îl poartă.

Invitațiile pentru petrecerea de după botezul propriu zis, din biserică, se trimit cu 3 săptămâni înainte, modelul, culoarea și textul fiind la alegerea părinților. Trebuie specificată data, ora și locația sărbătoririi evenimentului. Confirmările invitaților se fac telefonic, pe e-mail sau în scris.

În funcție de stilul petrecerii, invitații își vor alege ținutele. De obicei botezul începe și se termină mai devreme ca o nuntă, de aceea ținutele vor fi în culori deschise, discrete. La botez este permis orice: bruch, dejun, bufet – este o chestiune de gust. Invitații au datoria să respecte acest lucru.

Dacă faceți o masă în toată regula trebuie să aveți grijă cum așezați persoanele importante: nașii, preotul (dacă este prezent), bunicii. În timpul petrecerii mulțumiți personal celor care au onorat invitația și alături de care sărbătoriți, asigurați-vă că se simt bine și că totul este în ordine atât pentru ei cât și pentru subiectul proaspăt botezat. În tradiția românească, noului născut i se pot oferi bani sau cadouri cu temă religioasă ori laică – icoane, biblii, jucării, hăinuțe, scutece (de ce nu?), lenjerii sau obiecte care le sunt de folos părinților pentru îngrijirea bebelușului.

Lasă un comentariu

PhotostreamDacă vrei să afli când am scris ceva nou, lasa-mi adresa ta de e-mail:
  • Lego: De la 5-7 ani cred ca jucariile Lego sunte cele mai potrivite. [...]
  • ionut: un carucior foarte foarte elegant si fiabil in acelasi timp. [...]
  • Altomi Gabriel: Schimb de link cu supermuzica.net? [...]
  • Carucior copii Cangoroo: Si eu le prefer carucioarele Cangoroo, mai ales cele care au o constructie usoara din aluminiu, avan [...]
Banner_235x200_Botezatu