Sarcina si eticheta

Postat de în: Diverse

6 May 2014

pregnant

Sarcina este unul din acele evenimente care este în egală măsură minunat și înspăimântător. Fiecare femeie este diferită, fiecare sarcină este diferită. Un singur lucru îl pot avea în comun – eticheta pentru viitoarele mămici.

Răspunsul întrebărilor ca “A fost planificată?” sau “Arăți ca un balon, te simți bine?”; momentul și felul anunțului legat de sarcină, situații neplăcute ca aceea legată de scaunul liber din autobuz sau locul de parcare special de la supermarket – toate acestea țin de eticheta.

Pentru viitoarele mămici

 • Primul lucru pe care trebuie să îl faceți după ce aflați minunata veste este să vă anunțați partenerul, apoi pe viitorii bunici, unchi și mătuși. Anunțul se face personal, sau dacă locuiți la distanțe mari, prin intermediul telefonului. O deosebită atenție trebuie acordată atunci când le spuneți copiilor despre viitoarea apariție a unui frățior sau surioară. Următorii pe lista de anunțuri ar fi prietenii apropiați. La serviciu trebuie să vă anunțați întâi superiorii, apoi colegii și să aveți grijă să procedați conform normelor legale. Anunțul public pe rețelele de socializare se va face după acest moment. Eticheta spune că pentru publicul larg este bine să amânați vestea până în trimestrul doi când există un risc mai mic de a se întâmpla ceva rău cu sarcina și când puteți ști cu siguranță sexul copilului. Dacă în anturaj aveți cupluri cu probleme de fertilitate, eticheta spune că trebuie să vă comportați “cu mănuși” în momentul în care le dați vestea cea mare.
 • Dacă tot suntem la subiectul rețele de socializare, poate ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte să faceți publică o avalanșă de fotografii fie ale Dumneavoastră, fie ale lucrurilor pe care le achiziționați pentru nou-născut. Este adevărat că femeile însărcinate sunt frumoase și că lucrurile acealea mici sunt adorabile, dar trebuie să ne purtăm cu considerație față de cei care fie nu au atâtea posibilități materiale, fie după lungi și costisitoare tratamente de fertilitate nu au reușit să aducă pe lume copii. Se recomandă ca unele bucurii să aparțină în mai mică măsură spațiului virtual și mai mult celui intim.
 • Dacă nu doriți, nu este obligatoriu să le spuneți celorlalți sexul și numele copilului. Numele este cel pe care îl alegeți împreună cu tatăl copilului și nu este obligatoriu să țineți cont de tradiții sau sugestii de la bunici, nași sau alți apropiați.
 • În timpul sarcinii puteți refuza invitațiile la diverse evenimente, restaurante și întâlniri. Ceilalți vor înțelege.
 • Un alt moment delicat pentru femeile însărcinate este acela în care parcă toată lumea vrea să pună mâna pe burtă. Pentru persoanel străine este suficient să spuneți “Vă rog să nu mă atingeți!” iar pentru cei apropiați va trebui să apelați la diplomație: “Cred că acum doarme. Îți voi face un raport verbal în momentul în care se trezește.”
 • O relație importantă în timpul sarcinii o veți avea cu medicul. Este bine să îi comunicați tot ceea ce simțiți și să urmați exact sfaturile sale. E bine să evitați mulțimea de sfaturi primite de la diversele binevoitoare – am mai spus că două sarcini ale aceleiași mame nu sunt la fel și fiecare femeie este diferită de cealaltă. Puteți evita să discutați despre acest subiect spunând: “Am discutat cu medicul meu. El cunoaște tot ce se întâmplă cu noi și am încredere în sfaturile pe care mi le dă.”

Pentru noi, ceilalți:

 • Dacă la un moment dat credeți că o prietenă este însărcinată – fie pentru că nu suportă fumul de țigară, fie pentru că refuză un pahar de vin sau pur și simplu percepeți strălucirea aceea pe care o au gravidele, este manierat să respectați decizia ei de a păstra secretul, fără să puneți alte întrebări.
 • Nu întrebați o gravidă dacă a plănuit sarcina sau a fost un accident și sub nicio formă nu întrebați ce decizie va lua cu privire la aceasta. Copiii sunt o mare bucurie!
 • Nu atingeți burta femeilor însărcinate decât dacă vi s-a oferit privilegiul. Mai bine complimentați-le: “Arăți foarte bine! Ce burtică frumoasă!”
 • Dacă știți că aveți gripă sau o răceală, evitați să stați în prezența femeilor însărcinate pentru a nu le transmite microbul.
 • Oferiți-le locul în mijloacele de transport în comun, locul cel mai bun și ajutorul Dumneavoastră în orice condiții.
 • Fiecare sarcină vine cu neplăcerile ei și este lipsit de grație să povestiți unei gravide ce bine v-ați simțit Dumneavoastră sau ce bine v-ați menținut silueta în timpul și după sarcină. Mai bine întrebați: “Cum te mai simți? Sper că nu ai mari neplăceri!”
 • Doamnelor, fiți rezervate în privința sfaturilor. Oferiți-le cu plăcere dacă vă sunt cerute. Nu este necesar să înspăimântați viitoarea mămică cu lucruri ca: “Dormi acum că te așteaptă ani întregi de nesomn!” sau “Distrează-te acum pentru că odată ce apare copilul s-a zis cu tot!” Dacă o femeie este la prima sarcină va ști cu siguranță că viața i se va schimba radical. Puteți spune că un părinte trece prin momente grele, dar și prin momente frumoase și rezultatul merită 100%.
 • A presupune existența unei sarcini la o femeie care a câștigat câteva kilograme în plus în ultima vreme și a se dovedi că nu este adevărat… Iată o situație pentru care nu prea există o ieșire grațioasă. Aproape la fel cu aceea de a confunda mama unui copil cu bunica sa. Așa că acordați o mare atenție ce și cui spuneți în aceste condiții.

Lasă un comentariu

PhotostreamDacă vrei să afli când am scris ceva nou, lasa-mi adresa ta de e-mail:
 • Lego: De la 5-7 ani cred ca jucariile Lego sunte cele mai potrivite. [...]
 • ionut: un carucior foarte foarte elegant si fiabil in acelasi timp. [...]
 • Altomi Gabriel: Schimb de link cu supermuzica.net? [...]
 • Carucior copii Cangoroo: Si eu le prefer carucioarele Cangoroo, mai ales cele care au o constructie usoara din aluminiu, avan [...]
Banner_235x200_Botezatu