5423903-mediafax-foto-liviu-chirica-1

În timp ce politicienii se ceartă pe clasa pregătitoare şi locul unde aceasta se va ţine în anul şcolar 2013/2014, părinţii se gândesc deja ce şcoală să aleagă pentru copiii lor. În fiecare oraş, există câteva şcoli bune pe care părinţii se bat ca să apuce un loc pentru înscrierea copiilor în primul an de învăţământ.

Părinţii vor afla oficial cum se face înscrierea în clasa pregătitoare în prima săptămână a lunii februarie, spun oficialii de la Ministerul Educaţiei.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a declarat luni seara în cadrul unei emisiuni TV că nu crede că părinţii “trebuie să fie forţaţi să îşi ducă copiii la şcoală la grupa pregătitoare, nici nu trebuie să îi împiedici pe cei care vor să meargă să îşi ducă copiii mai repede la şcoală”. Ponta a mai spus că va pune la punct un sistem prin care, până pe 31 martie, “fiecare părinte care are un copil în grupa mare să spună dacă vrea să rămână la grădiniţă încă un an, în grupa pregătitoare, sau vrea să meargă la şcoală în grupa pregătitoare”.

Până să schimbe Victor Ponta din nou sistemul, situaţia, în acest moment, este următoarea: clasa pregătitoare se va face la şcoală, nu la grădiniţă, înscrierea va începe din luna martie, va avea loc în două etape.

“Părinţii îşi vor înscrie copiii la ce şcoală vor dori într-o primă fază. Vor exista două etape de înscriere. În prima etapă, părinţii îşi vor putea înscrie copiii la ce şcoală vor dori, indiferent de locul unde au domiciliul. Va exista şi o a doua etapă- în care elevii vor fi înscrişi la şcoala la care sunt arondaţi. Aici intră şi categoria elevilor care nu au apucat loc la şcoala dorită de părinţi în prima etapă “, a declarat pentru gândul Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.

Criteriile de înscriere vor fi unele generale pentru toate şcolile, dar fiecare instituţie de învăţământ va avea posibilitatea să pună criterii suplimentare.

“Consiliul de adminstraţie va fi cel care va studia şi aviza fiecare dosar în parte. Condiţia este ca în consiliile de administraţie să fie reprezentanţi cât mai mulţi atât ai părinţilor, cât şi ai primăriilor”, a declarat Stelian Fedorca. A doua etapă de înscriere va fi în luna mai, după vacanţa de Paşti.

Cum aleg părinţii şcoala copilului

Gândul a obţinut lista celor mai bune şcoli din cele mai mari oraşe din România, instituţii care anul trecut au avut sute de cereri de înscriere din partea părinţilor.

Şcoala Generala Nr. 11 Heliade Rădulescu din Bucureşti, Şcoala Generală Nr. 17 Pia Brătianu din Bucureşti, Şcoala Generală nr. 2 din Braşov, Şcoala Otilia Camizir din Iaşi, Şcoala Generală “Ioan Bob” din Cluj sau Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova sunt câteva dintre unităţile şcolare care anul trecut au fost preferate de sute părinţi care voiau să-şi încrie copiii în clasa pregătitoare.

Inspectorii şcolari spun că părinţii au ales instituţiile de învăţământ în funcţie de câteva criterii precum: notorietatea învăţătorilor, renumele şcolii de-a lungul timpul sau zona în care este poziţionată clădirea.

La Bucureşti, unul dintre motivele pentru care sunt alese anumite şcoli din centru, în special din sectoarele 1 şi 2, este că zonele sunt sigure, fiind înregistrate mai puţin violente.

“Sunt mai multe motive pentru care părinţii aleg cu preponderenţă anumite şcoli. În primul rând, corpul de elită al învăţătorilor. Sunt şcoli foarte cunoscute şi datorită faptului că renumele acestor învăţători merge din generaţie în generaţie, adică părinţii îşi aduc copiii la învăţătorul pe care l-au avut şi ei. Sunt şcoli care n-au probleme cu violenţa, sunt situate în zone socio-economice foarte bune. Dar asta nu înseamnă că nu sunt învăţători buni şi la şcolile periferice. Există o vorbă: Învăţătorul sfinţeşte locul. Până la urmă alegerea şcolii este o chestiune ce ţine de subiectivitate”, a declarat pentru gândul Marian Banu, inspector de imagine la Bucureşti.

La Cluj-Napoca, unele dintre şcoli au avut cereri de înscriere de trei ori mai mari decât spaţiul pe care l-au avut pentru clasele pregătitoare. “Cele mai multe dintre aceste şcoli sunt în centrul municipiului, iar dacă am fi răspuns la toate cererile ar fi însemnat să aducem toate clasele pregătitoare la şcolile din centru şi să înveţe în ture. Secţia germană este foarte căutată, sunt clase foarte bune, dar nu avem atâtea cadre didactice de germană. La aceste clase vor să meargă mulţi dintre copiii români, sunt numai câţiva etnici germani”, a spus Valentin Cuibuş, inspectorul general de la Cluj.

El mai spune că şi anul acesta va merge pe acelaşi număr de clase pentru că spaţiul dedicat clasei pregătitoare nu a crescut. “Acum nu ştim cum o să facem, vom primi metodologia la începutul lunii februarie. Dar vom ţine cont de domiciliul stabil al părinţilor. Anul trecut am avut şcoli unde 60-70% dintre copii proveneau de la părinţii care aveau vize de flotant”, a declarat inspectorul.

Riana Bucur, inspector general la Braşov, nu poate spune că topul celor mai dorite şcoli din Municipiul Braşov este şi un top al calităţii.

“Nu putem spune că este un top al calităţii. Este un top al solicitărilor din partea părinţilor. Şcoala Generală Nr.2 este situată într-o zonă a cartierului Steagului Roşu, o zonă foarte populată şi de aceea are cinci clase pregătitoare în limba română şi una în limba maghiară. Şcolile din Centrul Vechi au mai puţini elevi, pentru că în zonă populaţia este îmbătrânită, dar şi acolo sunt profesori foarte buni”, a spus Riana Bucur.

La Craiova, părinţii aleg şcolile care şi-au făcut un nume din performanţa obţinută constant în ultimii 20-30 de ani.

“Părinţii aleg acele şcoli pentru că sunt şcoli care şi-au făcut un nume printr-o stabilitate în performanţa din ultimii 20-30 de ani. Au avut tot timpul rezultate bune şi foarte bune”, a spus Nicuşor Cotescu, inspectorul şef de la Craiova.

La Timişoara, părinţii preferă instituţiile care au rezultate. “Şcolile şi-au probat în timp valoarea prin rezultatele obţinute. Părinţii aleg în general instituţiile care au serviciul şcoală după şcoală, dar şi şcolile unde învăţătorii şi-au făcut un anumit renume”, a spus Cornel Petroman, inspectorul general de la Timişoara.

La Iaşi, şcolile preferate de părinţi sunt bune la toate nivelurilem afirmă inspectorii. “Sunt şcoli grupate pe diferite cartiere. În unele cazuri putem spune că este dorită şcoala şi pentru că este singura din cartier şi strânge cei mai mulţi copii”, a spus Carmen Gavrilă, inspector general la Iaşi.

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că în anul şcolar 2012/2013 au fost înscrişi 129.756 de copii în 7.099 de clase pregătitoare. Aceleaşi date arată că cele mai multe clase pregătitoare sunt la: Bucureşti- 421, Iaşi- 323, Cluj- 222, Timişoara- 208, Dolj-196, Braşov-194.

Lista celor mai căutate şcoli

BUCUREŞTI:

Şcoala Generala Nr.11 Heliade Rădulescu, sectorul 1

Şcoala Generală Nr.17 Pia Brătianu, sectorul 1

Colegiul German Goethe, sectorul 1

Liceul Biling Miguel Cervantes, sectorul 1

Şcoala Generală Nr. 56 “Jose Marti”, sectorul 2

Şcoala Generală Nr. 52, sectorul 2

Şcoala Centrală, sectorul 2

Şcoala Nr.10 “Maria Rosetti”, sectorul 2

Şcoala Nr. 19 “Tudor Arghezi”, sectorul 2

Şcoala Gimnazială Nr. 49, sectorul 2

Şcoala Generală Nr.195, sectorul 3

Şcoala Generală Nr. 80, sectorul 3

Şcoala Generală Nr. 81, sectorul 3

Şcoala Generală Nr. 79, sectorul 4

Şcoala Generală Nr. 97, sectorul 4

Şcoala Generală Nr. 150, sectorul 5

Şcoala Generală Nr. 146, sectorul 5

Liceul “Elena Cuza”, sectorul 6

Şcoala Generală Nr. 117, sectorul 6

Şcoala Generală nr.197, sectorul 6

BRAŞOV:

Şcoala Generală nr. 2

Şcoală Generală Nr. 5

Şcoala Generală nr.1

Şcoala Generală Nr. 11

Şcoala Generală Nr. 12

Şcoala Generală Nr. 13

Şcoala Generală Nr. 14

Şcoala Generală nr. 15

Şcoala Generală Nr. 19

Şcoala Generală Nr. 25

IAŞI:

Şcoala Generală “Otilia Cazimir”

Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

Şcoala “Bogdan Petriceicu Hasdeu”

Colegiul Naţional “Costache Negruzzi”

Şcoala “Ştefan Bârsănescu”

Liceul “Vasile Alecsandri”

Şcoala “Titu Maiorescu”

Liceul “Miron Costin”

Liceul “Garabet Ibrăileanu”

Şcoala “Junior”

CLUJ:

Şcoala Generală “Ioan Bob”

Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”

Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”

Şcoala Generală “Ion Creangă”

Colegiul Naţional “George Coşbuc”

Liceul “Avram Iancu”

Liceul “Lucian Blaga”

Şcoala Generală “Nicolae Titulescu”

Şcoala Generală “Iuliu Haţeganu”

CRAIOVA:

Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”

Şcoala Gimnazială “Sf. Gheorghe”

Şcoala Gimnazială “Nicolae Romanescu”

Şcoala Gimnazială “Mihail Viteazul”

Şcoala Gimnazială “Elena Farago”

Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica”

Şcoala gimnazială “Mircea Eliade”

Şcoala Gimnazială “Alexandru Macedonski”

Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”

Colegiul Naţional “Carol I”

TIMIŞOARA

Şcoala Generală nr. 30

Liceul Pedagogic “Carmen Silva”

Colegiul Bănăţean

Liceul Teroretic “Grigore Moisil”

Liceul Lenau Nikolas

Şcoala Generală Nr.2

Şcoala Generală Nr.13

Şcoala Generală Nr.7 “Sfânta Maria”

Şcoala Generală Nr. 24

Şcoala Generală Nr. 19 “Avram Iancu”

*NOTĂ: Lista şcolilor celor mai dorite de părinţi nu este un top oficial al calităţii. Este o listă întocmită pe baza datelor de la inspectoratele şcolare, în funcţie de numărul cererilor de înscriere din partea părinţilor şi de numărul de clase pregătitoare pe care le au pentru anul şcolar 2012/2013

Lasă un comentariu

PhotostreamDacă vrei să afli când am scris ceva nou, lasa-mi adresa ta de e-mail:
  • Lego: De la 5-7 ani cred ca jucariile Lego sunte cele mai potrivite. [...]
  • ionut: un carucior foarte foarte elegant si fiabil in acelasi timp. [...]
  • Altomi Gabriel: Schimb de link cu supermuzica.net? [...]
  • Carucior copii Cangoroo: Si eu le prefer carucioarele Cangoroo, mai ales cele care au o constructie usoara din aluminiu, avan [...]
Banner_235x200_Botezatu